Dragi članovi Alumni kluba,

Ovim putem pozivamo Vas na predavanje Hrvatskog psihološkog društva (HPD) pod naslovom „PLACEBO UČINAK – MIT ILI STVARNOST?“

Tekst prenosimo u cijelosti:

Već 13 godinu za redom Hrvatsko psihološko društvo (HPD) pokreće i organizira aktivnosti kojima je cilj popularizacija psihologijske znanosti. U s tim ciljem Sekcija za zdravstvenu psihologiju HPD-a i Katedra za zdravstvenu psihologiju Zdravstvenog veleučilišta i uz suradnju predavača Odsjeka za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu organiziraju predavanje.

Predavanje će se održati u ČETVRTAK 20.02.2020.

s početkom u 14:30 sati u dvorani 111 ZDRAVSTVENOG VELEUČILIŠTA,

ZAGREB, Mlinarska 38, (1. kat)

Naslov predavanja je:

„PLACEBO UČINAK – MIT ILI STVARNOST?“

Predavač: prof. dr. sc. Dragutin Ivanec

I prije pojave moderne medicine ljudi su se liječili, olakšavali tegobe sebi i drugima – s određenom razinom uspješnosti iako nisu gotovo ništa znali o fiziologiji i patofiziologiji.

Primjerice, jesu li voodoo vračevi zapravo bili majstori placeba (noceba)? Jesu li tretmani pijavicama bili učinkoviti ili ne, i je li to placebo učinak? U suvremenom pak kontekstu to bi bilo pitanje može li tableta na bazi neaktivne tvari smanjiti glavobolju? Ili, je li analgetici jednako djeluju ovisno o stvorenim očekivanjima onih koji ih uzimaju?

Odgovori na ova pitanja su uglavnom potvrdni, pa se javlja novo pitanje: u kojem grmu leži zec? Je li placebo učinak nešto što se može svesti pod staru uzrečicu:

„Što je babi milo, to se i zbilo“? Moguće.

Predavanje će pokušati rasvijetliti kontekst placebo učinka. U zadnjih 20-tak godina placebo učinak je postao predmet velikog broja multidisciplinarnih istraživanja koja otvaraju nove mogućnosti razumijevanja prirode procesa kako iz zdravstvenog konteksta, ali i šire. U tim istraživanjima se zbivanje iz uzrečice stavlja u znanstveni kontekst razumijevanja složenog ljudskog ponašanja.

Za prisustvovanje se ne plaća kotizacija.

Pozvane su sve osobe koje zanima ova tema, uključujući studente i stručnjake iz područja psihologije, zdravstvene njege, fizioterapije, radne terapije, medicine, stomatologije i sve druge koji sudjeluju u pružanju pomoći osobama s boli ili ih samo zanima ova tema.

Uz srdačne pozdrave,

Sekcija za zdravstvenu psihologiju

Hrvatskog psihološkog društva