Adriano Friganović

Adriano Friganović

predsjednik

Adriano Friganović rođen je 14. studenog 1978. godine u Banjaluci. Srednju medicinsku školu završio je 1997. godine u Školi za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu. Na Zdravstvenom veleučilištu diplomirao je 2005. godine. Godine 2010. stekao je naziv diplomirani medicinski tehničar na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Doktorand je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani na poslijediplomskom doktorskom studiju Biomedicina – Javno zdravstvo.

Od 1997. godine zaposlen je na Odjelu za anesteziju i intenzivno liječenje kardiokirurških bolenika na KBC Zagreb. Od 2005. do 2016. godine radi kao glavni tehničar Odjela. Trenutno radi na poziciji glavnog tehničara Zavoda za anesteziologiju i intenzivnu medicinu. Predsjednik je Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, glavni tajnik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva, potpredsjednik Hrvatskog saveza za rehabilitaciju i predsjednik Svjetske federacije medicinskih sestara intenzivne skrbi. Član je Upravnog odbora Međunarodne federacije medicinskih sestara na anesteziji te voditelj projekta ”Program razmjena” za Europsku federaciju medicinskih sestara intenzivne skrbi.

Od 2006. godine izabran  je u suradničko zvanje asistenta na Zdravstvenom veleučilištu, a 2012. izabran je u nastavno zvanje predavača na Katedri za zdravstvenu njegu Zdravstvenog veleučilišta. Bio je urednik Sestrinskog glasnika, Sestrinskog vjesnika kao i glavni urednik Shock online edition. Trenutno je urednik Shock online edition, urednik Sestrinskog edukativnog portala te člana internacionalnog savjetodavnog odbora časopisa Rausche. Objavio je veliki broj članaka i kongresnih prezentacija kako u zemlji tako i u inozemstvu. Voditelj je radne grupe koja je izradila Deklaraciju o kulturološki osjetljivoj intenzivnoj skrbi koja je još nazvana Brisbanska deklaracija, jer je usvojena 2016. godine u Brisbanu.