Učitavam Događaji

Kako bi pacijent bio pripremljen za radiološku pretragu, potrebno je osigurati najbolju moguću fizičku, psihološku, socijalna i duhovnu spremnost. Prije pretrage kod pacijenta su prisutni različiti osjećaji, a često i strah. Strah da neće znati što se s njim događa, tko i što ga čeka u snimaonici, strah od ishoda pretrage te daljnjeg liječenja. Strah je izraženiji i dublji kada pacijent nije na pravi način upoznat s onim što ga čeka.

Potreba za radiološkom pretragom kod pacijenta može izazvati nekoliko normalnih i abnormalnih emocionalnih reakcija, stoga je od velike važnosti ozbiljno pristupiti psihološkoj pripremi pacijenta za radiološku pretragu. Pacijent mora osjećati potpuno povjerenje u osoblje koje sudjeluje u njegovu liječenju. Neizostavnu ulogu u pripremi pacijenata za radiološke pretrage, ima radiološki tehnolog koji već kod prvog kontakta s pacijentom, promatrajući ga, nalazi mnogo načina kojima može pomoći pacijentu da se ugodnije osjeća.

Cilj predavanja je podsjetiti radiološke tehnologe i druge profesije koje sudjeluju u radiološkim postupcima na važnost dobre pripreme pacijenta i tehnike kojim se stres izazvan samom potrebom za tim postupcima može znatno umanjiti, a na taj način izbjeći neugodne situacije kako za pacijenta tako i za osoblje.

Predavanje je koncipirano u tri dijela.

Prvi i uvodni dio će nas uvesti i podsjetiti na neke od najneugodnijih pretraga za pacijenta. Drugi dio predavanja će održati prof. Pukljak Iričanin s Katedre za zdravstvenu psihologiju Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. U trećem dijelu ćemo čuti iskustva Sandre Spudić, bacc. rad. techn., zaposlenice u jednom privatnom dijagnostičkom centru.

Predavanje će biti bodovano sukladno Pravilniku o sadržaju, rokovima i postupku provjere stručnosti zdravstvenih radnika iz zdravstvene radiološko tehnološke djelatnosti te HKMS.

Podijeli ovu vijest! Odaberi svoju platformu.

Go to Top