OPATIJA, 11. studenoga 2017. – Kongres „Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015.-2030. Futur Z„ u organizaciji Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora održan je od 10. do 12. studenoga 2017. u Opatiji. U sklopu Kongresa i u suradnji s Hrvatskim nacionalnim savezom sestrinstva te Alumni klubom Zdravstvenog veleučilišta, uz pokroviteljstvo Hrvatske komore medicinskih sestara te Hrvatske komore fizioterapeuta održan je i Dan sestrinstva i fizioterapije.

Uz više od 500 sudionika, vizija i misao vodilja ovog projekta bila je organizirati jedinstven događaj u regiji koji okuplja sve dionike zdravstvenog sustava na razini sustava obrazovanja te primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite.

Tako su u sklopu Dana sestrinstva i fizioterapije organizirane javne rasprave u vidu okruglih stolova, uz stručno vodstvo novinarke Ane Pejičić Dejanović (Nova TV), na kojima je bilo riječi o slijedećim temama:

  • Indikatori kvalitete u zdravstvenoj njezi (Josipa Bišćan, Slađana Režić, Gorana Žarković, Iva Lončarić)
  • Budućnost obrazovanja medicinskih sestara i fizioterapeuta (Krešimir Rotim, Snježana Schuster, Snježana Čukljek, Damir Poljak, Selma Sinanović)
  • Suradnja primare, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite (Slava Šepec, Mirjana Grubišić, Boris Ilić, Rosarija Habuš, Dubravka Jakšetić)

Skupu su nazočili brojni ugledni gosti i dekani te predavači s najuglednijih hrvatskih fakulteta i visokih učilišta, predstavnici komora, djelatnici zdravstvene administracije i drugi zainteresirani dionici zdravstvenog sustava.