OPATIJA, 16. studenoga 2018. – Kongres „Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015.-2030. Futur Z„ u organizaciji Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora održan je od 16. do 18. studenoga 2018. u Opatiji. Kao i prethodnih godina, i ovogodišnji kongres održan je u suorganizaciji s Hrvatskim nacionalnim savezom sestrinstva te Alumni klubom Zdravstvenog veleučilišta, uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatske komore medicinskih sestara te drugih uvaženih dionika zdravstvenog sustava.

Uz više od 500 sudionika, vizija i misao vodilja ovog projekta bila je organizirati jedinstven događaj u regiji koji okuplja sve dionike zdravstvenog sustava na razini sustava obrazovanja te primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Cilj ovogodišnjeg kongresa bio je omogućiti interakciju i direktni kontakt sa predstavnicima zdravstvene administracije, državnih institucija, sektora zdravstvenog osiguranja, farmaceutskom industrijom, predstavnicima strukovnih komora, stručnih udruga vezanih uz zdravstvenu djelatnost, IT sektorom, udrugama pacijenata ali i medijima koji su zastupljeni u velikom broju i izuzetno bitni zbog senzibilizacije javnosti.

Tako su u sklopu kongresa organizirane javne rasprave u vidu okruglih stolova na kojima je, između ostalog, bilo riječi o tome može li proširenje kompetencija medicinskih sestara biti odgovor na nedostatak zdravstvenih profesionalaca. U sklopu okruglog stola, pod novinarskim vodstvom Leone Šiljeg (RTL), o navedenom su raspravili:

  • Slava Šepec, dipl. med. techn., Predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara
  • Zdravko Batarilo, dipl. med. techn., Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske
  • dr. sc. Snjezana Čukljek, prof. vš., prodekan za nastavu Zdravstvenog veleučilišta
  • Adriano Friganović, dipl. med. techn., Hrvatski nacionalni savez sestrinstva, predsjednik AKZVU
  • Cecilija Rotim, mag. med. techn., Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar
  • Damir Važanić, mag. med. techn., Hrvatsko sestrinsko društvo hitne medicine

Skupu su nazočili brojni ugledni gosti i dekani te predavači s najuglednijih hrvatskih fakulteta i visokih učilišta, predstavnici komora, djelatnici zdravstvene administracije i drugi zainteresirani dionici zdravstvenog sustava.