Godine 1922. šest medicinskih sestara je osnovalo Sigma Theta Tau International Honor Society of Nursing, danas znano kao Sigma, na Indiana University Training School for Nurses. Naziv je nastao od grčkih riječi storgé, tharsos, i timé, što znači ljubav, snaga i čast. Sigma broji više od 135.000 aktivnih članova u više od 90 zemalja diljem svijeta. Članovi Sigme su istaknute medicinske sestre/ tehničari na vodećim pozicijama koji su aktivno uključeni u istraživanja te razvoj brojnih programa.

Dana 3. travnja 2017. na inicijativu dr.sc. Snježane Čukljek, prof.v.š.Zdravstveno veleučilište u Zagrebu je predalo zahtjev za osnivanje podružnice Sigma Theta Tau. Nakon dvogodišnjeg razvoja plana i programa, odobreno je osnivanje istog na području Republike Hrvatske te na području ovog dijela Europe. Primanje novih članova predviđeno je u 2020. godini, te će im biti osigurana edukacija, međunarodna suradnja i razvoj, poticanje na istraživanja i brojne druge akcije.

Misija i vizija društva

Misija STTI predstavlja unaprjeđenje svjetskog zdravlja te promicanje sestrinske izvrsnosti u obrazovanju, rukovođenju i djelovanju. Vizija jest postati globalna organizacija po izboru medicinskih sestara i tehničara.

Članstvo u društvu

Članstvo u ovom prestižnom međunarodnom društvo moguće je ostvariti isključivo pozivom u članstvo preddiplomskim i diplomskim studentima sestrinstva koji pokažu izvrsnost u obrazovanju, kao i istaknutim medicinskim sestrama – tehničarima koji su svojim profesionalnim radom i uspjesima iznimno doprinijeli razvoju sestrinstva.