Učitavam Događaji

Program edukacije

16.45 – 17.00 Prijava sudionika i ulazak u dvoranu
17.00 – 17.10 Pozdravni govor (uprava AKZVU, voditeljica strukovnog razreda sestrinstva)

17.10 – 18.00 PREDAVANJE: Osnovno održavanje života i automatska vanjska defibrilacija
Goran Stokić, ERC ALS, ILS i BLS instruktor, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba

18.00 – 19.00 RADIONICA, Dvorana 404 (prema izboru, za sudionike koji se prijave na radionicu)
Goran Stokić, ERC ALS, ILS i BLS instruktor

18.00 – 19.00 RADIONICA, Dvorana 405 (prema izboru, za sudionike koji se prijave na radionicu)
Tin Gregurek, ERC BLS i ILS provider

Osnovno održavanje života uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora jedan je od prvih postupaka zbrinjavanja osobe koja je doživjela srčani zastoj. Učenje osnovnog održavanja života uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) je interaktivan proces koji zahtijeva i znanje i vještine.

Svake godine u Europi tisuće muškaraca i žena kolabira i umre od srčanog udara. Smrtni bi se ishod često mogao spriječiti kad bi se bez odgađanja započela kardiopulmonalna reanimacija (KPR). KPR je dio osnovnog održavanja života (BLS) i sastoji se od dvaju glavnih postupaka: kompresija prsnoga koša (održavanja cirkulacije krvi) i umjetnog disanja (dostave kisika plućima).

KPR može spriječiti oštećenja vitalnih organa kao što su mozak i srce. Najčešće, sami postupci KPR-a neće ponovno pokrenuti srce. Dobro izvođenje KPR-a (posebice kompresija prsnoga koša) povećava uspješnost kasnije primijenjene defibrilacije.

Što je automatski vanjski defibrilator (AVD)?
Iznenadni srčani zastoj najčešće nastaje kao posljedica prijelaska u kaotični ritam koji se naziva „ventrikulska fibrilacija“. Automatski vanjski defibrilator (AVD) je uređaj koji može isporučiti kontrolirani električni šok na srce, prekinuti ventrikulsku fibrilaciju i ponovno uspostaviti srčanu funkciju.

Podijeli ovu vijest! Odaberi svoju platformu.

Go to Top