Učitavam Događaji

KOJE TEME ĆE BITI OBRAĐENE:

  • Sport danas (zahtjevi modernog sporta i sve veća potreba za fizioterapeutom)
  • Tko je fizioterapeut u sportu?
  • Očekivanja od sportskog fizioterapeuta
  • Odgovornosti sportskog fizioterapeuta
  • Što sve radi i gdje sve radi sportski fizioterapeut?
  • Prevencija ozljeda u sportu
  • Specijalne fizioterapijske tehnike u sportoskoj fizioterapiji
  • Nove metode liječenja (nove tehnike i moderni uređaji)
  • Sudjelovanje u trenažnom procesu i natjecateljskom sportu

Fizioterapeut je stručnjak koji je educiran, u svim granama medicine, pa tako i u sportu. Stječe i posjeduje vještine pružanja usluge sportašima kroz prevenciju ozljeda, procjenu, planiranje trenažnog procesa, praćenje i omogućavanje provedbe trenažnog procesa, praćenje i evaluaciju provedenog programa te pružanja adekvatne terapije u slučaju ozljede sportaša.

Kako on to radi? Provedbom korektivnih, preventivnih i ciljanih vježbi (istezanja, masaže , regeneracija, specifične vježbe…), pripremom za trening/natjecanje, kliničkom fizioterapijskom procjenom i pregledom (biomehanička analiza sporta i sportaša, analiza posture, specifični propedeutički i klinički testovi…), provedbom terapija, najnovijih metoda i tehnika, stručnim savjetovanjem i edukacijom. Kako bi uopće mogli utjecati na prevenciju potrebno je poznavati faktore rizika i najčešće uzroke nastanka ozljeda.

Najčešći uzroci nastanka ozljeda u sportu su opetovani snažni pokreti, neadekvatno vrijeme odmora i oporavka, nepravilno kondicioniranje, smanjena fleksibilnost, nesrazmjer snage pojedinih mišićnih skupina, itd. Preko 2/3 ozljeda nastaju kronično, nakupljanjem raznih stresora, mikrotrauma i sl., pa su najčešće ozljede upravo istegnuća, stres frakture, bolna leđa itd. Ostatak ozljeda su traumatske prirode, radi se o akutnim stanjima – uganućima, rupturama mišića, ligamenata i sl.

Bitno je poznavati specifičnosti svakog sporta ponaosob, koji su pokreti najčešći, koji su dijelovi tijela pod najvećim opterećenjem, koliko je odmora potrebno nakon koje vrste treninga te prema tome bazirati preventivni program. U rizične grupe nastanka ozljeda spadaju: djeca u pubertetu (nagli rast), teški natjecateljski periodi, sportaši starije dobi (smanjenje agilnosti i fleksibilnosti), sklonost ozljedama, genetika.. Od vanjskih rizikofaktora tu su: vrsta, frekvencija i trajanje treninga, korištenje zaštitnih pomagala, stanje opreme i terena, itd. Unatoč svim ovim spoznajama, najbitnije od svega je preventivni program prilagoditi pojedincu  pa je tako od iznimne važnosti odraditi inicijalni pregled i procjenu sportaša te na temelju dobivenih rezultata složiti program prevencije, ali i tretmana koji će uključivati metode oporavka, korektivne vježbe i sve ostalo potrebno za karijeru sa što manje ozljeda. Iz svega navedenog može se zaključiti kako to nije nimalo jednostavan proces, na koji utječe puno faktora, pa stoga fizioterapeut treba rukovati širokom lepezom metoda i tehnika kako bi što učinkovitije djelovao na sve rizične faktore, pa u konačnici i na samu ozljedu, ako do nje ipak dođe.

Metode rada koje fizioterapeut koristi su sportska masaža, istezanja, metode regeneracije, proprioceptivni treninzi, DNS, PNF, NDS, NKT, IASTM, manualne tehnike (mobilizacijske i manipulacijske tehnike, Kaltenborn-Evjenth, Cyriax, Maitland, McKenzie), Kinesiotape, Medical Flossing, Dry Needling, mekotkivne tehnike (fascijalne manipulacije, frikcijske masaže, funkcionalne masaže…) Emmett, Bowen, Rolfing, Yumeiho, Theraband, bandaže… Pobliže ćemo objasniti neke od metoda koje su češće u sportskoj fizioterapiji.

Sportska masaža, kao i sve metode, koristi se u pripremnom te natjecateljskom periodu. Od masaži postoje: sportska pripremajuća prije treninga i prije natjecanja (10-15min.), masaža unutar aktivnosti (5min.), opuštajuća nakon treninga/meča (30-120min.). Istezanja u sportu mogu biti statička i dinamička, pasivna, aktivna, facilitirana, PNF istezanja, PIR istezanja, istezanja sa pomagalima i manualno, istezanje ciljanih struktura…

Predavač: Velibor Viboh, dipl.physioth., osnivač i ravnatelj Poliklinike Medical Body Balance (Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju sa fizikalnom terapijom, ortopedijom i traumatologijom)

– službeni fizioterapuet Hrvatske teniske reprezentacije (Davis cup i Fed cup)
– službeni fizioterapeut tenisačice Donne Vekić

Rad sa sportašima u prošlosti

– 9 godina bio je službeni fizioterapeut tenisača Borne Ćorića
– 2019. do danas glavni fizioterapeut hrvatske ženske reprezentacije, Fed Cup
– 2018. osvajanje Davis Cupa – prvaci svijeta u tenisu
– 2016. do danas službeni fizioterapeut hrvatske muške teniske reprezentacije, Davis Cup
– 2016. Službeni fizioterapeut teniske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Rio De Janeiru (uz tenisku reprezenetaciju zadužen kao fizioterapeut za boksače i gimnastičare, ali i ostale hrvatske sportaše na Olimpijskoj misiji)
– 2010. – danas – Službeni fizioterapeut Ju-Jitsu kluba Mangetsu (MMA i Ju-Jitsu borbe)
– 2006. – 2007. – Fizioterapeut NK Rudeš (3.liga)
– 2008. – Fizioterapeut NK Rudeš (2.liga)

Podijeli ovu vijest! Odaberi svoju platformu.

Go to Top